Blog

Effectief je e-mail gebruiken: voorkom de spambox!

Ondernemers met een website maken meestal ook gebruik van de email-functie die daarbij beschikbaar is. Dat is namelijk in meerdere opzichten erg handig. Zo geeft het bijvoorbeeld een veel professionelere uitstraling wanneer je e-mails kunt sturen met het adres van je website of je bedrijf.

Ook zijn er veel mensen die op die wijze een email naar ontzettend veel ontvangers tegelijk sturen, bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Hoewel dit allemaal heel eenvoudig lijkt, zijn er toch wat valkuilen bij het versturen van je mail.

Verschillende soorten e-mails

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat niet alle mails hetzelfde zijn. Er bestaat niet zoiets als een standaard e-mail. Er zijn namelijk verschillende type mails. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen transactionele e-mails en Bulkmails.

De transactionele mails worden verzonden naar slechts één of een paar gebruikers. Dit kan van alles zijn zoals de bevestiging van een bestelling, registratie van iemand op jouw website of bijvoorbeeld een standaard e-mail dat het contactformulier dat door iemand is ingevuld in goede orde is ontvangen.

Daarnaast heb je ook nog bulkmails. Deze worden verzonden naar grote groepen tegelijk. Dit is in de meeste gevallen een nieuwsbrief of de aankondiging van een grootschalige actie of evenement.

Veel e-mails in één keer

Een email stuur je uiteraard met een reden. Wat die reden ook is, je wil natuurlijk dat de ontvanger je email wel krijgt en het liefste ook leest. Wanneer de email door de mailserver van de ontvanger als spam wordt aangezien, is de kans groot dat hij of zij de mail nooit te zien krijgt.

Dat heeft grotendeels te maken met het feit dat er behoorlijk wat websites zijn die te veel mails in één keer versturen. Daardoor ontstaat namelijk het probleem bij de ontvangende server.

De website waar je de email vanaf stuurt, doet er alles aan om dit zo zorgvuldig mogelijk te doen. De server analyseert dan ook zowel de email zelf als iedere individuele ontvanger. Bij elke ontvanger bepaalt de server vervolgens automatisch naar welke server de e-mail verzonden wordt.

Via een bepaald protocol wordt de e-mail vervolgens ook daadwerkelijk verzonden. Wanneer je dus een mail stuurt naar heel veel ontvangers tegelijk, vliegen deze e-mails er niet gelijk uit maar komen ze in een wachtrij terecht van waaruit de server er alles aan doet om ze zo snel mogelijk bij de ontvangers af te leveren.

Het risico

Een groot risico bij deze manier van e-mails verzenden is dat de ontvangende servers natuurlijk als eerst aan hun veiligheid en comfort denken. Stel jezelf eens voor dat er binnen de vele mails die je tegelijkertijd verstuurt, duizenden zitten met dezelfde emailserver. Deze mailserver zal niet blij zijn wanneer er ineens zoveel mails tegelijk komen en het wellicht zelfs als een risico markeren.

Daardoor zullen de e-mails in veel gevallen dan ook niet afgeleverd worden.

Het levert ook een risico op voor je eigen server, aangezien die natuurlijk een naam hoog te houden hebben in deze wereld en graag als betrouwbaar te boek gaan. Dergelijke mailacties bereiken echter het tegenovergestelde waardoor de mailservers eerder als onbetrouwbaar bekend raken.

Wanneer dat vaker gebeurt, komen de IP-adressen van de server op een blacklist terecht en kun je vanaf de server eigenlijk amper meer e-mails sturen. Althans, dat kun je proberen, maar alle e-mails komen dan simpelweg in de spam folder terecht.

Geen bulkmail

Om die reden kun je bij veel servers ook geen bulkmail versturen. Alle transactionele mails die je voor je website nodig hebt zoals bestelbevestigingen en andere berichten vormen geen enkel probleem. Wanneer er echter te veel e-mails in één keer worden verzonden, worden deze in veel gevallen tegen gehouden.

Overigens worden er ook vaak bulkmails vanaf je website verzonden zonder dat je het weet. Bijvoorbeeld als je website een virus of spambot heeft. De servers die deze bulkmails tegenhouden behoeden je daarmee dus ook nog eens voor extra problemen die virussen met zich mee kunnen brengen. Een uitstekend bijkomend voordeel!

Wat is de oplossing?

Bulkmails sturen is dus meestal niet mogelijk. Dat betekent echter niet automatisch dat je helemaal niets kunt doen om je klanten op een effectieve wijze te bereiken via e-mail. De meeste providers zoals wij zelf hebben namelijk andere oplossingen voor je waarmee je alsnog je doel kunt bereiken.

Vaak ligt deze oplossing extern bij bepaalde diensten die in jouw naam grote aantallen e-mails kunnen versturen. Om het bovenstaande probleem te ontlopen worden deze e-mails niet vanaf een enkele server of locatie gestuurd maar vanuit honderden verschillende.

Op die manier kan de mailserver die de e-mails ontvangt dit niet detecteren. Goede voorbeelden hiervan zijn MailChimp, Campaign Monitor en Your Mailing List Provider.

Overigens bieden ze nog veel meer diensten aan dan alleen het verzenden van een groot aantal mails tegelijk. Zo kun je de lijsten van je ontvangers op een handige en effectieve manier beheren.

Denk daarbij aan het onderverdelen van je klanten in groepen, de mogelijkheid voor klanten om zich uit te schrijven én de automatische verwijdering van onbestaande/ongeldige emailadressen.

Overigens kun je ook nog eens de mail die je wil versturen helemaal invullen zoals je zelf wil met talloze templates. Natuurlijk hebben deze aanbieders ook manieren om de prestaties van je mailcampagne bij te houden, die je vervolgens eenvoudig in kunt zien.

Hoe zit dat met transactionele mails?

Gepersonaliseerde e-mails kun je zonder problemen van de meeste websites en servers versturen. Daar zijn verder geen speciale acties voor. De lokale server is uitstekend geschikt om hiervoor te gebruiken. Toch is het ook hier in sommige gevallen aangeraden om gebruik te maken van externe diensten.

Bijvoorbeeld wanneer je ook van deze e-mails de statistieken goed bij wil (laten) houden en inzien. Het is ook mogelijk om dit te koppelen aan een API. Op die manier worden de e-mails sneller verzonden en heb je ook nog eens extra mogelijkheden. Ook voor transactionele mails kan je dus een beroep doen op externe diensten zoals SendGrid er bijvoorbeeld een van is.

Zorg voor een correcte configuratie

Tot slot nog een handige tip: Zorg er altijd voor dat zowel je domein als e-mail op de juiste wijze geconfigureerd zijn. Natuurlijk zijn daar allerlei technische termen voor te noemen, maar daar kun je natuurlijk ook gewoon ons voor inschakelen, zodat alles op de juiste manier wordt geconfigureerd. Daarvoor kun je simpelweg contact opnemen met ons.

Bovendien kan je steeds ook gebruik maken van een gratis dienst zoals Mail-Tester.com om de “deliverability” van jouw e-mail op ieder moment te onderzoeken.

Gepost op 02/03/2018
Tags: , , ,

Waar moet een succesvolle website aan voldoen?

Een succesvolle website bouwen hebben we al eerder behandeld in een blogpost. Maar waar je site precies aan moet voldoen was nog niet zo goed op ingegaan. Met andere woorden willen we graag weten wat de kenmerken zijn van websites die succes behalen. Met de volgende elementen weet je zeker dat je de goede ingrediënten hebt weten te pakken om je website succesvol te maken.

Element 1: Gebruiksvriendelijkheid en snelheid

Bezoekers zijn erg kieskeurig en leggen de lat erg hoog aan een website. Iets hoeft ook maar even niet te werken of men moet zelf nadenken en dan haakt de gebruiker af. Daarom is het belangrijk je website hierop aan te passen. Creëer een fijne omgeving voor de bezoeker waarin de gebruiker snel en zonder na te denken kan vinden wat die zoekt.

Zorg er voor dat belangrijke zaken goed staan aangeduid en dat het allemaal snel werkt.

Element 2: Vindbaarheid

Zonder een vindbare website ben je vrijwel nergens. Want wanneer je niet bent te vinden ga je ook geen bezoekers krijgen. Het vindbaar maken is behoorlijk belangrijk maar ook erg ingewikkeld wat erg veel tijd kost. Begin dus op tijd met het delen van je website via zoveel mogelijk online media als offline media om de populariteit te vergroten.

Een gestructureerde en technische inrichting van je website is erg belangrijk voor de vindbaarheid in Google. Google heeft diverse tools die je helpen bij het verbeteren van de fouten in je website.

Element 3: Strak design

Een site die overzichtelijk is en indruk maakt is erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat het functioneel is dus een strak design is zeer essentieel om te kiezen. Let hier wel bij op dat je website moet passen bij je doelgroep. Dit is belangrijk want wanneer een site goed bevalt blijven bezoekers terugkomen.

Element 4: Interesse

Het belangrijkste wat een site moet doen is de interesse van de gebruiker wekken. Gebruik dus kwalitatief goede content en wees daar ook uniek in. Houdt dit constant up-to-date zodat de “freshness” erg hoog blijft. Dit is overigens ook een ranking factor van Google.

Element 5: Relevantie

Het is belangrijk om producten en diensten aan te bieden die ook echt goed aansluiten op de vraag van je doelgroep. Ontwikkel daarom ook een marketingstrategie die past bij je doelgroep. Reclame maken is goed zolang het gefocust is op je doelgroep. Voor de content op je website geldt het zelfde en dit kan getest worden via Google Analytics.

Om te beoordelen hoe populair bepaalde producten zijn kun je deze tool goed gebruiken.

Element 6: Flexibiliteit

Websites worden steeds meer bezocht via mobiele apparaten. Neem als voorbeeld de smartphone of tablet. Het is belangrijk dat je website zich hierop aanpast. Je website moet responsive zijn aangezien het merendeel van de bezoekers afkomstig is vanaf mobiele apparaten. Lees hier hoe je je website responsive kan maken.

Gepost op 16/02/2018
Tags: , , ,

Facebook geeft voortaan voorrang aan snellere websites

Als bedrijf kun je bijna niet meer zonder een website. Vrijwel elk bedrijf heeft vandaag de dag dan ook een eigen website waar je informatie vindt over de diensten die ze aanbieden of de producten die ze ontwikkelen. Vaak kun je zelfs direct online via de website een bedrijf inschakelen of producten kopen.

Voor dat laatste beschikken de meeste bedrijven over een eigen webshop.

Daarop kun je direct online de producten kopen die je nodig hebt. Je kiest je product uit, betaalt online en vervolgens wordt je bestelling automatisch bij je thuis bezorgd. Wil je snel gevonden worden op internet via bijvoorbeeld Facebook? Dan is de snelheid van je website of webshop ontzettend belangrijk!

Zoveel mogelijk klanten trekken

Of een bedrijf nu beschikt over een website waar vooral informatie wordt gegeven over de producten en diensten of ook direct producten wil verkopen via de website: in beide gevallen is het belangrijk dat er zoveel mogelijk klanten naar de website of webshop worden getrokken.

Dat kan op ontzettend veel verschillende manieren. Zo kiezen sommige bedrijven ervoor om via Google hoog te scoren door bepaalde teksten op de website te plaatsen of door Google te betalen voor advertentieruimte. Anderen adverteren vooral via social media en proberen op die manier (potentiele) klanten te trekken.

Snelheid is belangrijk

Wist je dat de snelheid van je website ook ontzettend belangrijk is? Dat heeft verschillende redenen. Allereerst is het natuurlijk beter voor het gebruiksgemak van de bezoekers. Wanneer een website traag werkt en iedere keer hapert, zijn bezoekers al snel ontevreden en zullen ze de website snel verlaten en ook niet zomaar terugkeren.

Internetgebruikers zijn namelijk ontzettend verwend. Inmiddels is echter ook bekend dat de snelheid van een website ook ontzettend belangrijk is voor de zoekresultaten. Google kijkt er bij de ranking naar en geeft snellere websites de voorkeur, waardoor je dus automatisch hoger komt in de zoekresultaten.

En nu blijkt dat ook Facebook dit doet!

Waarom krijgen snelle websites voorrang?

Overigens is het inmiddels oud nieuws dat Google bij de zoekresultaten snelle pagina’s de voorkeur geeft. Wanneer je daar wat beter over nadenkt, is dat ook erg logisch. Google zoekt namelijk het beste voor degene die iets zoeken. Daar hoort natuurlijk ook bij dat je en goede gebruikerservaring hebt op de website.

Bij langzame webpagina’s is dat nu eenmaal niet het geval en dat is dan ook de reden dat Google heeft besloten om snellere websites voorrang te geven. Ze vermoeden immers dat de zoeker die liever heeft dan een trage website.

Er zijn overigens nog veel meer criteria die Google hanteert en waarbij ze rekening houden met de behoefte van de zoekers.

Ook Facebook doet er nu aan mee!

Dat Facebook er nu ook aan mee doet, is echter wel groot nieuws. Het vergroot je mogelijkheden en maakt het bovendien nog belangrijker om er voor te zorgen dat je website of webshop snel en naar behoren werkt.

Facebook werkt namelijk met de welbekende Facebook News Feed. Daarmee wordt je als gebruiker voortdurend voorzien van informatie.

Deze informatie komt eigenlijk van twee kanalen: van Facebook zelf op grond van jouw eerdere voorkeuren en de pagina’s die je leuk vindt én van de adverteerders die Facebook betalen om op deze News Feed terecht te komen.

Zodra je Facebook opent en door je tijdlijn gaat scrollen kom je berichten van de News Feed tegen.

Vrijwel ieder bedrijf maakt gebruik van Facebook

Wist je dat vrijwel ieder bedrijf gebruik maakt van Facebook? En dan bedoelen we niet alleen het feit dat veel bedrijven een eigen Facebook pagina aanmaken en op die manier in contact proberen te komen met klanten of toekomstige klanten. Ook dat doet namelijk ieder bedrijf.

Vaak worden er dan bijvoorbeeld winacties georganiseerd om op die wijze ervoor te zorgen dat mensen berichten gaan delen waardoor er weer nieuwe likes komen en er op die manier een grotere achterban voor de Facebook pagina ontstaat. We doelen op het bewust adverteren via Facebook waarbij jij als gebruiker dus berichten van bedrijven op je tijdlijn te zien krijgt, zonder dat je de pagina van dit bedrijf hebt geliked.

Adverteren via Facebook is voor bedrijven namelijk ontzettend effectief en het is dan ook logisch dat het als één van de eerste dingen ter sprake komt, wanneer een bedrijf advertentieruimte wil gaan huren. Er zijn weinig media waar je zo gericht kunt adverteren als bij Facebook.

Je bepaalt als bedrijf namelijk nauwkeurig wie je advertenties te zien krijgen. Denk daarbij aan leeftijd, geslacht maar ook aan interesses. Facebook heeft namelijk al die informatie op grond van de voorkeuren die mensen zelf aangeven in hun profiel en spelen daar vervolgens handig op in, zodat bedrijven heel specifiek hun doelgroep kunnen bereiken.

News Feed Facebook

Facebook blijft echter de partij die uiteindelijk bepaalt waar welke advertentie komt te staan en welke berichten het meest belangrijk zijn voor de Facebook News Feed. En het grote nieuws is dus dat nu blijkt dat Facebook bij het bepalen van de volgorde van berichten ook op de snelheid van de websites of webshops let.

Net als Google gaat Facebook dus uit van het gebruikersgemak van haar eigen gebruikers. Wanneer je als bedrijf beschikt over een snellere website, krijg je voorrang van Facebook en heb je daardoor aantoonbaar meer kans dat je de doelgroep die je hebt vastgesteld op een effectieve wijze weet te bereiken.

Zorg dat je website snel is!

Conclusie? Heel eenvoudig: als je website niet snel werkt, zorg je er zelf indirect voor dat je minder klanten krijgt en dus snijd je eigenlijk jezelf in de vingers. Dat gold al voor grote zoekmachines als Google, maar ook social media gigant Facebook doen daar dus nu aan mee.

Het is daarom ontzettend belangrijk om er voor te zorgen dat de website van je bedrijf altijd snel en effectief werkt. Dat kun je eenvoudig laten testen door een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen je in de meeste gevallen ook vertellen op welke manier de website sneller gemaakt kan worden zodat je stijgt in de rankings bij Google en Facebook!

Gepost op 01/02/2018
Tags: , , ,

Copyright © 2018 - SWX.be - Alle Rechten Voorbehouden.