Blog

Verschil tussen SSD en HDD hosting

Sinds kort bieden we bij SWX.be SSD-hosting aan. Dat is natuurlijk helemaal goed maar wat maakt deze vorm van webhosting nu beter of anders dan de toegankelijke en gangbare HDD-hosting die andere providers aanbieden?

In dit artikel vertellen we alles over de verschillende vormen van deze webhosting en wat SSD webhosting precies inhoudt.

HDD = Mechanische opslag

Mechanica is een veel gebruikte term in de computerwereld maar dat is niet voor niets. Het komt namelijk uit de mechanische sector waar het staat voor robuust, sterk en logisch.

Een ‘gewone’ harde schijf van een server (HDD) is op een mechanische wijze gebouwd en bestaat uit schijven met ronddraaiende platters. Door het draaiende mechanisme is er wel een maximale snelheid die kan worden bereikt op zo’n harde schijf. Deze wordt gemeten aan de hand van het aantal toeren. Bij een HDD harde schijf ligt dit op ongeveer 15.000 toeren per minuut.

SSD = Digitale opslag

SSD hosting maakt gebruik van servers die uitgerust zijn met moderne “Solid State Drives”. SSD schijven hebben geen draaiend element nodig om data op een mechanische manier op te slaan. Aan de hand van een Flash geheugen worden bestanden dus zonder tussenkomst van mechaniek opgeslagen.

Een goed voorbeeld hiervan is de USB stick die dit in het klein doet. Als het waren sla je de bestanden in het niets op. Dit zorgt voor zowel minder capaciteitsproblemen en drastisch minder stroomverbruik.

Daarnaast is ook de “first byte” een stuk sneller bij SSD-hosting. De “first byte” is de totale tijd die de server nodig heeft om de eerste byte aan gegevens te verzenden nadat een gebruiker de gegevens of pagina heeft opgevraagd. Dit is het belangrijkste voordeel van SSD-hosting aangezien dit het efficiëntste werkt.

Tot slot zit er nog een behoorlijk verschil tussen de leessnelheid bij SSD schijven. Bij de oude HDD schijven is de gemiddelde leessnelheid 160 MB/s. De nieuwe SSD’s doen het met een gemiddelde leessnelheid van 520 MB/s. Ze werken dus gewoon meer dan 3 keer zo snel!

Het effect op je website

Je hebt nu vast een beter beeld van de interne werking van servers uitgerust met SSD. Deze zijn behoorlijk anders dan traditionele servers uitgerust met HDD schijven. Nu ben je vast benieuwd wat dit voor jou kan betekenen? Heel kort door de bocht gezegd levert dit je veel meer snelheid en performance op. We spreken dan over een snelle hosting.

Makkelijk gezegd is SSD veel sneller op het gebied van connectie, het lezen van data en het schrijven van data waardoor je website sneller wordt. De laadsnelheid gaat omhoog en daardoor verover je ook makkelijker een betere positie in de zoekmachines.
Zoals altijd kosten nieuwe en betere dingen wel wat meer. Dit is ook het geval bij SSD-hosting. SSD drives zijn niet goedkoop en daarom is SSD hosting wat duurder dan HDD hosting. Je krijgt er wel aardig wat voor in de plaats, namelijk:

1. Een betere gebruikservaring van klanten en potentiële klanten.
2. Het wordt makkelijker om een hogere positie in Google te bemachtigen aangezien de laadsnelheid van je website één van hun vele ranking factoren is.
3. Een sneller beheer, betere doorvoer van aanpassingen en dat maakt het voor je zelf ook gemakkelijk en aangenaam werken.

Al onze servers zijn uitgerust met SSD harde schijven! Voor €6,95 per maand geniet jij al van een veel snellere website. Vergelijk onze shared hosting pakketten hier.

Gepost op 13/08/2017
Tags: ,

Copyright © 2020 - SWX.be - Alle Rechten Voorbehouden.